tg
Joanna: Liczba (1+tg 120stopni)2 jest równa ?
16 kwi 13:54
Jerzy:
A ile wynosi tg120 ?
16 kwi 13:55
Joanna: nie wiem
16 kwi 13:56
Joanna: do 90 wiem ile
16 kwi 13:56
Jerzy:
Wzory redukcyjne: tg(180 − x) = − tgx , czyli: tg120 = tg(180 − 60) = −tg60 = −3
16 kwi 13:58
Joanna: zaś ze wzorów już chyba wiem
16 kwi 13:58
16 kwi 13:58
Joanna: a nie pierwiastek z 3 ?
16 kwi 13:58
Jerzy:
Upss .... −tg60 = −√3 oczywiscie.
16 kwi 13:59
Joanna: oki
16 kwi 14:00
Joanna: 2(2−√3)
16 kwi 14:01
Jerzy:
16 kwi 14:02