.
arti: Ile rozwiazan rownania sinxIcosxI=1/4 nalezy do przedzialu <0, 172π>?
robilem to na 2 przypadki cosx≥0 i cosx<0
x= π/12 + kπ
lub x=5π/12+kπ
lub x=−π/12+kπ
lub x=−5π/12+kπ
policzylem z kazdego przypadku ile rozwiazan nalezy do przedzialu (z ciagu arytmetycznego) ale
zly wynik wychodzi, prosze o pomoc
16 kwi 13:31
ICSP: f(x) = sinx|cosx| jest funkcją okresową o okresie T = 2π
| | π | |
Ponadto funkcja na przedziale [0 , |
| ] zachowuje się dokładnie tak samo |
| | 2 | |
| | π | |
jak na przedziale [ |
| ; π]. |
| | 2 | |
| | π | |
Dla x ∊ [0 , |
| ] mamy : |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| ⇒ sin(2x) = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
sin(x) = |
| ma dwa rozwiązania na przedziale [0 , π]. Co oznacza, że |
| | 2 | |
| | 1 | | π | |
sin(2x) = |
| ma dwa rozwiązania na przedziale [0 ; |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
Czyli równanie
| | 1 | |
f(x) = sin(x) | cos(x) | = |
| |
| | 4 | |
na przedziale [0 ; 2π] ma cztery rozwiązania.
Ilość rozwiązań na przedziale [0 ; 172π] zadana jest zatem liczbą :
16 kwi 13:45
ICSP: Dlaczego wyznaczasz rozwiązania skoro pytają Ciebie o ich ilość ?
Nie zawsze będziesz mógł wyznaczyć dokładne rozwiązanie.
16 kwi 13:46
arti: aa ok, dzieki
16 kwi 13:50