Ostrosłup - Optymalizacja
Kasia: Cześć, niestety zadania optymalizacyjne nigdy nie były moją silną stroną dlatego mam prośbę −
czy ktoś mógłby mi je wytłumaczyć krok po kroku.
Krawędzie boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego mają długość b cm. Ile stopni powinny mieć
kąty płaskie ścian bocznych przy wierzchołku ostrosłupa, aby pole jego powierzchni bocznej
było największe? Ile cm2 wynosi wtedy pole powierzchni całkowitej ostrosłupa?
16 kwi 11:29
zys:
I sposób (bez pochodznej)
Rozpatrujesz P
b jako funkcję zmiennej α
Jej max jest dla sinα=1 czyli α=90
o
II sposób
| | 3b2 | |
Pb'= |
| cosα Pb=0 dla cosα=0 czyli α=90o ... (sprawdzisz oczywiście |
| | 2 | |
jeszcze
drugi warunek istnienia ekstremum)
Pole powierzcni całkowitej to już banał
16 kwi 15:27