Wykaż, że suma długości podstaw trapezu równa jest równa długości dłuższego rami
Miły Pan :3:

Po poprzedniej wpadce na dowodzie przyszedłem sprawdzić czy ten już zrobiłem poprawnie

Dłuższe ramie trapezu prostokątnego jest średnicą okręgu. Okrąg ten jest styczny do krótszego
ramienia trapezu. Wykaż, że suma długości podstaw trapezu równa jest równa długości dłuższego
ramienia.
Promień jest odcinkiem łączącym środki boków trapezu prostokątnego. Odcinek łączący środki
boków trapezu jest równoległy do podstaw i jest połową sumy podstaw.
|KL| || |AB| i |KL| = 1/2 * |AB| jako odcinek łączący środki boków trapezu ABCD
|KL| || |DC|
| |AB| + |DC| | |
Stąd wiem, że |
| = r |
| 2 | |
Dłuższe ramie jest średnicą, stąd 2r = |AB| + |DC| − co należało wykazać.
Tym razem już jest dobrze?

Ciągle mam wrażenie, że podaje zbyt mało istotnych informacji w dowodach