prawdopodobienstwo
ytek: Rzucamy kostką czteroscienna (oczka numerowane od 1 do 4).
n− liczba wyrzuconych oczek
Jakie jest prawdopodobieństwo, ze za drugim razem wypadną dokładnie 3 reszki?
Nie jestem pewny, czy dobrze zrobiłem, bo kompletnie ominąłem pierwszy rzut kostką, a liczyłem
tylko prawdopodienstwa warunkowe dla drugiego rzutu.
15 kwi 23:38
PW: Dowcipniś?
15 kwi 23:41
ytek: ?
15 kwi 23:45
ytek: Dobra, zle przepisałem zadanie, po rzucie kostka czteroscienna rzucamy n monetami. Sory za błąd
15 kwi 23:47
Maciess: To jest na pewno dobrze przepisane?
16 kwi 00:24
patrykz: Rzucamy kostką czteroscienna (oczka numerowane od 1 do 4).Oznaczamy n− liczba wyrzuconych
oczek. Nastepnie rzucamy n monetami. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze za drugim razem wypadną
dokładnie 3 reszki?
To jest cała tresc.
16 kwi 00:42
Maciess: Wydaje mi się, że pierwszy rzut nie ma tu nic do rzeczy i będą to zdarzenia niezależne.
| | 1 | |
Na kostce wyrzucilismy 3 − |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
Na kostce wyrzucilismy 4 − |
| |
| | 4 | |
2
4=16
RRRO
RROR
RORR
ORRR
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
Więc ostatecznie P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 4 | | 32 | |
Taki jest wynik?
16 kwi 01:00
patrykz: Tak właśnie mi wyszło, odpowiedzi jednak nie mam, ale myślę, że to poprawne rozwiązanie
16 kwi 01:40