.
./: Fabryka wytwarza tygodniowo x lodówek. Zysk w zł, w zależności od x opisuje funkcja P, dla
której:
P ' (x) = 150 − 0,2x dla x∊ [0 , 3000]
Fabryka wytwarza obecnie 500 lodówek tygodniowo, ale planuje zwiększyć produkcję. O ile
wzrośnie zysk z produkcji, jeżeli fabryka zwiększy produkcję do 600 lodówek? Rozwiąż zadanie,
a następnie wskaż poprawne zależności
600
a) P(600) − P(500) = ∫ 150 − 0,2x dx
500
b) P(600) − P(500) = 4000 zł
c) P(600) − P(500) − 3000 zł
600 600
d) ∫ 150 − 0,2x dx = [150x − 0,1 x2]
500 500
15 kwi 23:14
PW: Zapytam delikatnie:
− Nie wiesz, że im więcej razy zapytasz, tym mniejsza szansa na odpowiedź?
15 kwi 23:17
./: Przepraszam.. Nie powinienem, natomiast potrzebuje na już odpowiedź.
Wydaje mi się, że poprawna będzie odpowiedz A, ale może jakaś jeszcze?
15 kwi 23:22
./: Jesteś w stanie mi pomóc PW?
15 kwi 23:27
Mila:
| | 1 | |
Zysk=500∫600(150−0.2x) dx=[150x− |
| *0.2x2]500600= |
| | 2 | |
=150*600−0.1*600
2−(150*500−0.1*500
2)=4000zł
to wychodzi a, b,d
Może tu zobaczy ktoś bardziej kompetentny

?
15 kwi 23:44
KTOŚ POMOŻE? : Czy odpowiedz A nie przeczy D?
15 kwi 23:49
Mila:
W a zapisane jak trzeba liczyć, trzeba dokończyc
w b jest wynik, ale nie wiesz czy dobry, dopóki nie obliczysz całki oznaczonej
W d jest obliczona całka nieoznaczona i zapisane granice , trzeba dokończyć
Idź spać, może ktoś jeszcze sprawdzi

Dobranoc.
15 kwi 23:56
Mila:
Jeżeli chcesz , aby zadanie było na początku , to wystarczy tak:
?
15 kwi 23:57
KTOŚ POMOŻE? : Okay, czyli Twoim zdaniem poprawna odpowiedź to A, B, D?
15 kwi 23:58