Całki - zadanie tekstowe.
Cześć :) : Fabryka wytwarza tygodniowo x lodówek. Zysk w zł, w zależności od x opisuje funkcja P, dla
której:
P ' (x) = 150 − 0,2x dla x∊ [0 , 3000]
Fabryka wytwarza obecnie 500 lodówek tygodniowo, ale planuje zwiększyć produkcję. O ile
wzrośnie zysk z produkcji, jeżeli fabryka zwiększy produkcję do 600 lodówek? Rozwiąż zadanie,
a następnie wskaż poprawne zależności
600
a) P(600) − P(500) = ∫ 150 − 0,2x dx
500
b) P(600) − P(500) = 4000 zł
c) P(600) − P(500) − 3000 zł
600 600
d) ∫ 150 − 0,2x dx = [150x − 0,1 x2]
500 500
15 kwi 22:49
Bleee:
Po co zakładasz 4 wątki?
16 kwi 08:07