wredulus_pospolitus:

Zauważ, że jeżeli z punktu
P poprowadzimy odcinki do wierzchołków trójkąta ABC, to
otrzymamy trzy trójkąty.
suma pól tych trzech trójkątów równa jest polu trójkąta ABC
dodatkowo 'odległości' punktu P od boków są niczym innym jak wysokościami tych mniejszych
trójkątów.
załóżmy, że H
1 + H
2 + H
3 = h
AB
| |AB|*hAB | | |AB|*(H1+H2+H3) | |
PABC = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
a więc mamy:
|AB|*(H1+H2+H3) | | |AB|*H1 + |BC|*H2 + |AC|*H3 | |
| = |
| ⇔ |
2 | | 2 | |
H
2(|AB| − |BC|) + H
3(|AB| − |AC|) = 0
i tutaj należy zauważyć, że to równanie ma być spełnione dla DOWOLNEGO POŁOŻENIA punktu P ...
czyli H
2 i H
3 przyjmują (w miarę) dowolne wartości (tak aby spełniać warunek: H
1 + H
2 +
H
3 = h
AB), tak więc − powyższe równanie będzie ZAWSZE spełnione jedynie gdy |AB| = |BC|
oraz |AB| = |AC|