Równanie diofantyczne
RubikSon: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż w liczbach naturalnych równanie |
| + |
| + |
| =1 |
| | x | | y | | z | |
15 kwi 20:38
wredulus_pospolitus:
bez utraty ogólności, załóżmy że x ≥ y ≥ z
niech x = 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy mamy: |
| + |
| + |
| ≤ |
| + |
| + |
| < 1 |
| | 4 | | y | | z | | 4 | | 4 | | 4 | |
(więc dla x≥4 nie będzie rozwiązań)
no to niech x = 3
oraz niech y = 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy mamy: |
| + |
| + |
| ≤ |
| + |
| + |
| < 1 |
| | 3 | | 4 | | z | | 3 | | 4 | | 4 | |
(więc dla x=3 i y≥4 nie będzie rozwiązań)
no to x = 3 , y = 3, z ≥ 4 (to już sam pokazujesz
ale już dla x=y=z=3 zajedzie
no to teraz x = 2 i analogicznie
jeżeli y ≥ 5 to brak rozwiązań
jeżeli y = 4 to dla z ≥ 5 brak rozwiązań
jeżeli y = 3 to dla z ≥ 7 brak rozwiązań
więc wykazaliśmy, że ewentualne rozwiązania są mocno ograniczone ... teraz (od biedy) możemy
sprawdzić wszystkie możliwości
15 kwi 20:49
jc: Załóżmy, że 1≤x≤y≤z, potem możemy zmieniać kolejność.
2 ≤ x ≤ 3.
Jeśli x=3, to y=z=3.
Pozostaje x=2.
1/y+1/z=1/2
3≤y≤4
Jeśli y=3, to z=6.
Jeśli y=4, to z= 4.
Mamy więc następujące rozwiązania:
3, 3, 3
2, 3, 6
2, 6, 3
3, 2, 6
3, 6, 2
6, 2, 3
6, 3, 2
2, 4, 4
4, 2, 4
4, 4, 2
15 kwi 20:53