funkcje trygonometryczne
RubikSon: | | 1 | |
Wiedząc, że sinα+cosα= |
| , oblicz tg2α+ctg2α. |
| | 3 | |
15 kwi 20:36
iteRacj@:
założenia...
| | sin α | | cos α | |
tg2α+ctg2α = (tg α+ctg α)2−2tg α*ctg α=( |
| + |
| )2−2*1= |
| | cos α | | sin α | |
| | sin2α+cos2α | | 1 | |
= |
| −2= |
| −2 |
| | sin α*cos α | | sin α*cos α | |
| | 1 | |
sin2α+2sinα*cosα+cos2α= |
| |
| | 9 | |
dalej będziesz umiał dokończyć
15 kwi 21:38
iteRacj@: To są zadania na dopuszczenie do matury?
15 kwi 21:46
dambyldor: że takie łatwe czy o co cho
15 kwi 22:20
iteRacj@: Chodzi o ilość.
15 kwi 22:22
RubikSon: To są zadania na konkurs, które nie wiedziałem jak rozwiązać.
15 kwi 22:34
iteRacj@:
Ale jest tych, które wiedziałeś jak rozwiązać, jest o wiele więcej?
15 kwi 23:21