Zadanie na dowodzenie
RubikSon: Wykaż, że jeżeli a, b, c są długościami boków trójkąta o polu równym 1, spełniającymi warunek
a≥b≥c, to b≥√2.
15 kwi 20:29
wredulus_pospolitus:
'najkrótszy' środkowy bok (b) będzie wtedy gdy
I) wysokość opuszczona na najkrótszy bok (c) będzie się pokrywała z bokiem b ... innymi słowy
... gdy będzie to trójkąt prostokątny.
II) jako, że mamy ustaloną wartość pola, to najkrótszy bok będzie wtedy, gdy bok c będzie
możliwie najdłuższy ... stąd c=b
| | bmin2 | |
P = |
| = 1 −> bmin = √2 |
| | 2 | |
Wykaż dlaczego (I) jest poprawnym stwierdzeniem.
15 kwi 20:39
RubikSon: Dziękuję
15 kwi 20:43