Prawdopodobieństwo warunkowe
jestem bananem lub pomarańczą: Doświadczenie losowe polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9}. Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie
liczba 4, pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik przedstaw w postaci
ułamka zwykłego nieskracalnego.
B − suma liczb będzie parzysta
A n B − będzie liczba 4 i suma liczb będzie parzysta
Wymyśliłem, że suma jest parzysta, gdy będą liczby : nieparzysta−nieparzysta−parzysta lub
parzysta−parzysta−parzysta
A n B jest spełnione, gdy liczby to: 4−parzysta−parzysta lub 4−nieparzysta−nieparzysta?
Nie wiem czy dobrze myślę i jak to zapisać.
Mila:
X={1,2,3,4,5,6,7,8,9}
X
p={2,4,6,8}
X
n={1,3,5,7,9}
A− wśród wylosowanych liczb będzie liczba 4.
B− suma wylosowanych trzech liczb jest parzysta