Dany jest ciąg arytmetyczny (an), w którym a5=2 oraz a8=14.
Ada: Dany jest ciąg arytmetyczny (an), w którym a5=2 oraz a8=14. Zapisz wzór ogólny ciągu(an). Dla
jakiej wartości n suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest najmwiększa?
Doszłam do tego, że sn= −16n+2n2 i nie wiem jak dalej się za to zabrać, bardzo proszę o pomoc
😅😅
15 kwi 17:45
6latek: Ada chyba cos nie tak
Dostalas parabole raminami w gore
A jakie ci wyszxlo an ?
15 kwi 17:54
6latek:
a
1= a
5−4r= 2−16= −14
a
n= a
1+(n−1)*r
a
n= −14+4n−4= 4n−18
podstaw i policz
ja musze isc na spacer
15 kwi 18:20
6latek: jak policzysz Sn to badasz max tej funkcji (lezy w wierzcholku tej paraboli
15 kwi 18:21
Ada: Dzieki za pomoc, nawet mi nie przyszło do głowy liczyć maxa funkcji
15 kwi 20:12