Rozkłady warunkowe
kasia: Niech X1 i X2 mają rozkłady Bern odpowiednio b(n,p) i b(m,p). Znaleźć rozkład warunkowy
zmiennej X1 pod warunkiem Y=t, gdzie Y=X1+X2 (Y ma rozkład Bern(n+m,p)). Bardzo proszę o
pomoc!
15 kwi 14:54
wredulus_pospolitus:
A co to niby jest 'rozkład Bern'

Tak trudno napisać pełną nazwę?
15 kwi 15:12
kasia: chodzi oczywiście o rozkład dwumianowy (Bernoulliego), ma ktoś jakiś pomysł?
15 kwi 20:58
kasia:
15 kwi 23:39
kasia:
16 kwi 15:08
Adamm:
0≤t≤m+n
| | P(X1 = k, Y = t) | | P(X1 = k, X2 = t−k) | |
P(X1 = k|Y = t) = |
| = |
| = |
| | P(Y = t) | | P(Y = t) | |
| | | |
= |
| − rozkład hipergeometryczny |
| | | |
16 kwi 15:15
Adamm:
z parametrami m+n, n i t
16 kwi 15:16
ite:
@
Adamm możesz zajrzeć do wątku
388978 ?
16 kwi 15:30
kasia: dziękuję bardzo!
16 kwi 15:49