Nie umiem
Maciess: Mam zapisac tg2 α2 przy pomocy cosinusa
15 kwi 14:09
wredulus_pospolitus:
| | sin2x/2 | | 1 − cos2x/2 | | 1 | |
tg2x/2 = |
| = |
| = |
| − 1 |
| | cos2x/2 | | cos2x/2 | | cos2x/2 | |
15 kwi 14:16
wredulus_pospolitus:
inna możliwość (jeżeli masz zapisać za pomocą cosα):
cosx = 2cos
2(x/2) − 1 −> 2cos
2(x/2) = cosx + 1
cosx = 1 − 2sin
2(x/2) −> 2sin
2(x/2) = 1 − cosx
więc:
| sin2(x/2) | | 2sin2(x/2) | | 1 + cosx | |
| = − |
| = − |
| |
| cos2(x/2) | | 2cos2(x/2) | | 1 − cosx | |
15 kwi 14:19
wredulus_pospolitus:
poprawka −−− tego minusa przed ułamkiem nie powinno być
15 kwi 14:33
Maciess: Dokładnie, chodziło o postać z 14:19, juz analizuje.
15 kwi 14:33
Maciess: Kombinowałem zupełnie z drugiej strony, a to takie proste. Dziekuje bardzo!
15 kwi 14:39
15 kwi 15:41
Bleee:
Tia... Źle postawiłem
15 kwi 15:43