monet
dambyldor: Rzucamy 5 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 4 orłów lub
co najmniej 4 reszek, jeżeli wiadomo, że otrzymaliśmy co najmniej jedną reszkę.
Moja próba :
A wsp. B − 1. (wypadają nam 4 reszki i 1 orzeł) lub 2. (5 reszek), lub 3. (4 orły i 1 reszka)
| | | |
1. 4 reszki i 1 orzeł mogą mogą wypaść nam na | sposobów wylosowania reszek i *1 sposób |
| | |
na orła
2. 5 reszek może wypaść nam na 1 sposób
| | | |
3. 4 orły i 1 reszka może wypaść nam na | sposobów wylosowania orłów i *1 sposób na |
| | |
wylosowanie reszki
czyli |A wsp. B|=5*1+1+5=11
B − wypada nam co najmniej 1 reszka
B' − wypada nam max 1 reszka, czyli 1. (5 orłów) lub 2. (4 orły i 1 reszka)
1. 5 orłów na 1 sposób
| | | |
2. 4 orły 1 reszka na | sposobów orłów i *1 sposób reszki |
| | |
|B'| = 1+5=6
| | 6 | | 26 | |
Ω=25 zatem P(B)=1−P(B')=1− |
| = |
| |
| | 32 | | 32 | |
Dobrze?
15 kwi 12:42
wredulus_pospolitus:
zdarzenia przeciwne do 'wypada co najmniej 1 reszka' jest 'nie wypadnie ANI JEDNA reszka'
15 kwi 12:44
wredulus_pospolitus:
pomijając ten błąd (który powoduje błąd w obliczeniach) reszta wygląda dobrze
15 kwi 12:45
dambyldor: A no, B i B' są rozłączne a według tego co napisałem, to miałyby wspólne zdarzenie w którym
losujemy 4 orły i 1 reszkę.
Skoro reszta dobrze to dzięki za pomoc, już wiem czemu inny wynik w książce
15 kwi 12:50
15 kwi 12:51
wredulus_pospolitus:
Na to wychodzi
15 kwi 12:52