TurboAdas: oblicz sumę wyrazów ciągu geometrycznego.
1/8 + 1/4 + 1/2 + ..... + 2048
a1= 1/8
an = 2048
q = 2 to już sobie policzyłem. tylko nie wiem jak wyprowadzić wzór ( z ogolnego na ciag
geometryczny ) na n. dzięki
17 lis 16:56
Basia:
najpierw oblicz n
2048=(1/8)2n-1
a potem podstaw do wzoru na Sn
2048 jest potęgą liczby 2
17 lis 17:02
TurboAdas: tyle to ja tez wiem ze n policzyc, tylko jak wyprowadzic z tego wzoru
17 lis 17:03
yeti:
więc tak 2048 = 2
11 czyli a
n = a
1 * q
n-1
czyli
2
11 = 2
-3 * 2
n-1 → 2
n-1 =2
14 → n = 15

dalej już wiesz

!
17 lis 17:35
TurboAdas: o to mi chodzilo, przed chwila sam do tego doszedlem, dzieki
17 lis 17:41