trygonometria równania
Natalia: rozwiąż równanie sin2x+sin22x=sin23x w przedziale <0,2π>
15 kwi 12:17
wredulus_pospolitus:
sin
2x + sin
2(2x) = sin
2x(1 + 4cos
2x)
więc, dla sinx ≠0
sin
2x(1 + 4cos
2x) = sin
2(3x)
| | sin(3x) | |
1 + 4cos2x = ( |
| )2 |
| | sinx | |
| | 3sinx − 4sin3x | |
5 − 4sin2x = ( |
| )2 |
| | sinx | |
5 − 4sin
2x = (3 − 4sin
2x)
2
t = sin
2x
i ciągnij dalej
dla sin x = 0 robisz oddzielnie
15 kwi 12:33
ABC:
drugi sposób chyba szybszy trochę

sin
22x=sin
23x−sin
2x=(sin3x−sinx)(sin3x+sinx)=(2cos2x sin x)(2 sin2x cos x)=2 cos 2x sin
22x
sin
22x(1−2cos2x)=0
15 kwi 13:53