pochodne styczne
browarr: ile z podanych niżej równań prostych są równaniami stycznych do wykresu funkcji f(x) =
x
3+x
2−x
1.y=1
3.y=−x
4.y=4x−3
15 kwi 11:39
Maciess: Obstawiałbym D
15 kwi 11:56
Jerzy:
Liczysz pochodną. Teraz sprawdzasz , czy istnieja takie x , dla których pochodna przyjmuje
wartość współczynnika kierunkowego dla podanych prostych.
15 kwi 11:56
janek191:

4)
15 kwi 16:53
wredulus_pospolitus:
janek ... y=1 także (patrząc na wykres)
15 kwi 16:56
ICSP: a pytanie jest ile z podanych a nie która.
Czyli wychodzi na to, ze 3.
15 kwi 16:58