Ciąg a_n określany jest wzorem rekurencyjnym
Szymon137: Ciąg a
n dla n≥1 jest określony wzorem rekurencyjnym:
| ⎧ | a1=12−29√3 | |
| ⎩ | (√3+√2)an+1=an+√3√3 |
|
Oblicz sumę trzydzjestu pierwszych wyrazów tego ciągu o numerach nieparzystych
( W drugiej linijce układu równań ma być
√3−
√2 ale nie wiem czemu wyświetla tylko
√3)
15 kwi 07:33
Bleee:
Mnozysz obustronnie w drugim równanie przez mianownik.
Zauwazasz że drugie równanie pokazuje, że ciag an jest arytmetycznym ciągiem.
Liczysz sumę.
15 kwi 08:12
Szymon137: Mam teraz
an+1=an+√3
Jak obliczyć sumę 30 pierwszych wyrazów o numerach nieparzystych?
15 kwi 08:42
Bleee:
Zauważ że an to ciąg ARYTMETYCZNY o r = √3
Wiec ciąg złożony z wyrazow:
a1, a3, a5,... To będzie nic innego jak ciąg arytmetyczny o r = 2√3
15 kwi 08:47