szereg geometryczny
marcin: suma wszystkich wyrazów ciągu geometrycznego wynosi −4, a suma sześcianów tych wyrazów jest
równa −192. Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu.
Chciałem to rozwiązać układem równań:
ale nic mi nie wyszło i nie wiem czy to błędy rachunkowe czy w ogóle złe podejście do takiego
zadania

za każdą pomoc dziękuję!
14 kwi 22:50
Bleee:
To pokaż swoje obliczenia
14 kwi 22:53
Bleee:
Na początek Zauważ ze
| a13 | | a1 | | a12 | | a12 | |
| = |
| * |
| = − 4* |
| |
| 1 − q3 | | 1 − q | | 1 + q + q2 | | 1 + q + q2 | |
Zawsze trochę mniejsze potęgi
14 kwi 22:56
getin:
| | a1 | |
trzeba wyznaczyć a1 z równania −4 = |
| i wstawić do tego drugiego z sześcianami, |
| | 1−q | |
potem wzory skróconego mnożenia na 1−q
3 i skróci się (q−1), potem równanie kwadratowe i
wyjdzie q=−2 lub q=−1/2
wiem że to zadanie jest ze zbioru zadań do 3 klasy liceum z nowej ery, nowa podstawa programowa
nie podoba mi się treść zadania, bo nie ma wspomniane ile wyrazów ma ten ciąg przez co zadanie
jest wg mnie nierozwiązywalne
2 równania, 3 niewiadome...
22 lis 10:36