Oblicz pole na podstawie wzorów.
HELP: Wyznacz pole P obszaru zawartego pomiędzy wykresami funkcji f i g danych wzorem f(x) = −x
| | 5 | | 1 | |
+ |
| oraz g(x) = |
| dla x∊ [ 0,5 ; 2], a następnie wskaż poprawne odpowiedzi |
| | 2 | | x | |
a) P = 0,489 w przybliżeniu do trzech miejsc po przecinku
2
| | 5 | | 1 | |
b) P = ∫ −x + |
| − |
| dx |
| | 2 | | x | |
0,5
2
| | 1 | | 5 | |
c) P = ∫ |
| + x − |
| dx |
| | x | | 2 | |
0,5
Bardzo proszę o pomoc kogoś kto to rozumie, chciałbym to zrozumieć, gdyż wiem jak obliczyć gdy
jest jeden wzór, wtedy całka z przedziale takim i takim, podstawiamy ten jeden wzór pod całkę
oznaczoną i jazda, a w przypadku dwóch wzorów nie wiem kompletnie jak to rozwiązać.
14 kwi 22:34
Bleee:
Postępowanie w tym przypadku
1) robimy na boku szkic wykresu f(x) i g(x)
2) wyliczamy dla jakiego x zachodzi f(x) = g(x) (czyli kiedy krzywe się przetna)
3) obliczamy ∫ab (f(x) − g(x)) dx
Gdzie a i b to punkty przecięcia się tych funkcji a f(x) przyjmuje wartości większe od g(x) (w
przeciwnym razie pole wyjdzie 'ujemne').
W treści zadania masz nawet podane a i b
14 kwi 22:39
HELP: Okay, szkic mam.
2) będzie −2x2 + 5x − 2 = 0?
14 kwi 23:39
HELP: I teraz w punkcie drugim liczymy deltę, aby wyznaczyć punkty przecięcia? Generalnie z szkicu
wynika, że przetną się w 0,5 oraz 2. Więc chyba sprawdzić trzeba to w pkt 2 poprzez obliczenie
delty, czyli x1 oraz x2, które pewnie wyjdą 0,5 oraz 2.
14 kwi 23:40
HELP: | | 1 | |
Dokładnie tak, x1 wyszło 2 oraz x2 wyszło |
| |
| | 2 | |
14 kwi 23:42
HELP: 3) wyszło mi coś baaaardzo dziwnego, a mianowicie kalkulator wskazuje wynik 1,698908 etc...
Niby teoretycznie możliwy wynik, bo zakrąglimy do 1,7 i załóżmy, że to nawet nawet i możliwe,
ale co Tobie wyszło?
14 kwi 23:57
HELP: Odpowiedz B oraz D poprawna?
15 kwi 00:00