matematykaszkolna.pl
Oblicz pole na podstawie wzorów. HELP: Wyznacz pole P obszaru zawartego pomiędzy wykresami funkcji f i g danych wzorem f(x) = −x
 5 1 
+

oraz g(x) =

dla x∊ [ 0,5 ; 2], a następnie wskaż poprawne odpowiedzi
 2 x 
a) P = 0,489 w przybliżeniu do trzech miejsc po przecinku 2
 5 1 
b) P = ∫ −x +

dx
 2 x 
0,5 2
 1 5 
c) P = ∫

+ x −

dx
 x 2 
0,5
 15 
d) P =

− 2ln 2
 8 
Bardzo proszę o pomoc kogoś kto to rozumie, chciałbym to zrozumieć, gdyż wiem jak obliczyć gdy jest jeden wzór, wtedy całka z przedziale takim i takim, podstawiamy ten jeden wzór pod całkę oznaczoną i jazda, a w przypadku dwóch wzorów nie wiem kompletnie jak to rozwiązać.
14 kwi 22:34
Bleee: Postępowanie w tym przypadku 1) robimy na boku szkic wykresu f(x) i g(x) 2) wyliczamy dla jakiego x zachodzi f(x) = g(x) (czyli kiedy krzywe się przetna) 3) obliczamy ∫ab (f(x) − g(x)) dx Gdzie a i b to punkty przecięcia się tych funkcji a f(x) przyjmuje wartości większe od g(x) (w przeciwnym razie pole wyjdzie 'ujemne'). W treści zadania masz nawet podane a i b
14 kwi 22:39
HELP: Okay, szkic mam. 2) będzie −2x2 + 5x − 2 = 0?
14 kwi 23:39
HELP: I teraz w punkcie drugim liczymy deltę, aby wyznaczyć punkty przecięcia? Generalnie z szkicu wynika, że przetną się w 0,5 oraz 2. Więc chyba sprawdzić trzeba to w pkt 2 poprzez obliczenie delty, czyli x1 oraz x2, które pewnie wyjdą 0,5 oraz 2.
14 kwi 23:40
HELP:
 1 
Dokładnie tak, x1 wyszło 2 oraz x2 wyszło

2 
14 kwi 23:42
HELP: 3) wyszło mi coś baaaardzo dziwnego, a mianowicie kalkulator wskazuje wynik 1,698908 etc... Niby teoretycznie możliwy wynik, bo zakrąglimy do 1,7 i załóżmy, że to nawet nawet i możliwe, ale co Tobie wyszło?
14 kwi 23:57
HELP: Odpowiedz B oraz D poprawna?
15 kwi 00:00