Funkcja pochodna
HELP: Niech f będzie funkcją określoną wzorem f(x) = 3x7 * 2x. Wtedy:
a) f ' (x) = 2x * x6 * (21+3x * ln2) dla x ∊ R
b) f ' (x) = (x7) ' * 6x + x7 * (6x) ' dla x ∊ R
c) f ' (1) = 6 * (7 + ln2)
d) f ' (x) = 21x6 * 2x * ln 2 dla x ∊ R
Pytanie wielokrotnego wyboru, więc kilka odpowiedzi może być prawidłowych.
14 kwi 22:23
Bleee:
Serio? Pochodnej nawet nie policzysz?
14 kwi 22:24
HELP: Policzę, ale chodzi mi o sprawdzenie, czy się nie machnąłem, sprawdzisz jak napiszę co mi
wyszło?
14 kwi 22:26
Bleee:
No to podaj jakie odpowiedzi Ci wyszły i jaka pochodna
14 kwi 22:29
HELP: Chyba nie do końca rozwiązałem to jeszcze, ale na razie jestem na etapie:
21x6 * 2x + 3x7 * 2x + 3x7* ln2
innymi słowy 21x6 * 2x + 3x7 (2x * ln2)
14 kwi 22:39
Bleee:
Pierwsza linijka źle − − − drugi i trzeci człon
Druga linijka (o dziwo) dobrze.
Wiec albo nie wiesz jak wyłączać przed nawias (i przez przypadek wyszedł Ci dobry wynik) albo
masz problemy ze znakami + i *
14 kwi 22:41
HELP: Hmm, źle wyciągnąłem przed nawias? Generalnie myślałem, że po prostu muszę wymnożyć 3x7 przez
nawias, a skoro tak to: 3x7 * 2x + 3x7 * ln2
14 kwi 22:51
HELP: W takim razie mimo wszystko 21x6 * 2x + 3x7 (2x * ln2) to końcowy wynik prawda?
14 kwi 22:54
HELP: A jeżeli tak to
a) poprawna
b) błędna
c) błędna
d) błędna
14 kwi 22:54
Bleee:
Czemu (c) błędna?
14 kwi 22:57
HELP: Hmm…
21* 16 *21 + 3* 17 (21 * ln2) = 42 + 3 (2*ln2)
14 kwi 22:58
Bleee:
42 = 6*7
3(2*ln2) = 6*ln2
Wniosek?
14 kwi 23:01
HELP: Okay, widzę...
6 (7 + ln2) = 42 + 6 ln2
42 + 3 (2*ln2) = 42 + 6 ln2.
A więc poprawna odpowiedz a oraz c, zgadza się?
14 kwi 23:05
Bleee:
Tak
14 kwi 23:07