Ciągłość funkcji
HELP: Niech f będzie funkcją określoną wzorem
x
3 + 1 , x<0
f(x) = a , x=0 gdzie a
1 −
√x , x > 0
jest pewną liczbą rzeczywistą. Zbadaj ciągłość funkcji f w punkcie 0 w zależności od wartości
liczby a.
Odpowiedzi:
a) Jeśli a = 1, to f jest ciągła w punkcie 1
b) Nie istnieje a, dla którego f jest ciągła w punkcie 0
c) Jeśli a = 2 to f jest nieciągła w punkcie 0
d) Jeśli a = 0, to f jest ciągła w punkcie 0
Jakaś pomoc?
14 kwi 22:19
Bleee:
Odpowiedź (c) jest prawidłowa, ale także odpowiedź (a) jest prawidłowa (dla dowolnego 'a'
funkcja będzie ciagla w punkcie x=1)
14 kwi 22:23
Bleee:
Ale jeżeli masz problem z TAKIM zadaniem to nie wróżę Ci sukcesu na egzaminie.
14 kwi 22:32
HELP: Dziękuje, rozpisałem to sobie na zasadzie lim x−>0− oraz 0+ etc. i wyszło tak samo.
14 kwi 22:46
HELP: Nie, ja znaczną część rozumiem, tylko potrzebuje zweryfikowania

lim x
3 + 1 = 1
x−> 0
−
lim 1 −
√x = 1
x−> 0+
Granice lewo i prawo stronne takie same, a więc x−> 0 istnieje.
lim f(x) = 1
x−> 0
a więc a=1
14 kwi 22:49
Bleee:
To zamiast pisać zadanie i czekać napisz odrazu też swoje rozwiązanie. Będzie szybciej
14 kwi 22:51