prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwo: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że losowo wybrana liczba siedmiocyfrowa
czytana od końca daje tę samą liczbę (tzw. liczba palindromiczną).
14 kwi 21:47
Bleee:
Ale co to ma być? Masz policzyć PRAWDOPODOBIENSTWO, a to co podajesz to niewiadomo co to jest.
14 kwi 22:14
Mila:
Ile jest siedmiocyfrowych liczb palindromicznych ?
Pierwszą cyfrę możesz wybrać na 9 sposobów, drugą na 10, trzecią na 10 ,
czwarta na 10 sposobów
piątą na jeden , szóstą na jeden sposób i siódmą na jeden sposób.
przykład:1230
321
|Ω|=9*10
6
A− wybrano liczbę palindromiczną
|A|=9*10*10*10*1*1*1=9*10
3
14 kwi 22:35