1+2tgx | ||
∫ | dx | |
cosx |
dt | ||
Przeliczamy (cos2x)' dx = dt, a więc dx = | ||
sin2x |
1+2tgx | dt | |||
∫ | = … ? | |||
t | sin2x |
1+2tgx | ||
Na kartce zapisałem sobie, że będzie to równe: ∫ | dt = ∫U{1}{t*sin2x dt + | |
t*sin2x |
2tgx | ||
dt = … reszta staje się dziwnie dziwna, więc nawet nie piszę. | ||
tsinx |
1+2tg x | 1 | 1 | |||
= | + 2tg x | ||||
cos2x | cos2x | cos2x |
1 | ||
Podpowiedź: (tg x)' = | ||
cos2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |