Całkowanie
Kamil: ∫ctgx * tgx dx = ?
Jakiś pomysł?
Należałoby tutaj podstawić i przeliczyć?

W zasadzie wygląda to na to, jakby trzeba było podstawić tgx = t, a przeliczenie (tgx)' dx =
| | 1 | |
dt, a więc |
| dx = dt, czyli dx = cos2x dt |
| | cos2x | |
14 kwi 20:39
Słoniątko:
prowokacja?
ctg x * tg x=1
14 kwi 20:40
Kamil: Rozumie, w cale nie trzeba tu nic liczyć. Szczerze powiedziawszy to nie prowokacja, a brak
pewnych podstaw.
Znasz więcej takich "zagadek", typu:
ctgx*tgx = 1
sin
2x + cos
2x = 1
cos0 = 1
etc.?
14 kwi 20:44
jc: Podobne. Znajdź granicę ciągu an=√4+n+4√n − √n
14 kwi 21:36
Kamil:

, chcesz mnie na koniec tygodnia, o godzinie 22 zamordować?
14 kwi 22:03
Kamil: Czy to jest dalej poziom podstawowy jc?
14 kwi 22:03
Satan: Podpowiem:
n + 4√n + 4 = (√n + 2)2
14 kwi 23:28