.
maturka: | | 1 | |
Do wykresu funkcji wykładniczej f(x) należy punkt P=(−3; |
| ). Wykres funkcji g(x) jest |
| | 125 | |
obrazem wykresu funkcji f(x) w translacji o wektor [−3;9]. Wyznacz rzędną punktu w którym
wykres funkcji g(x) przecina oś OY.
Na początku szukam wykresu funkcji f(x)
f(x)=a
x
125=a
3
a=5
Czyli wykres funkcji f(x) wygląda następująco: f(x)=5
x
g(x)=5
x+3−9
rzędna punktu to miejsce gdzie wykres przecina oś OY więc za 'x' podstawiam 0 i wychodzi mi:
g(x)=5
3−9
i z tego wychodzi mi że wykres przecina oś OY w punkcie 116, jednak jest to zła odpowiedź...
czy mógłby ktoś wskazać mi miejsce gdzie popełniam błąd?