Funkcja wykładnicza
Klaudia: Naszkicuj wykres funkcji f. Wyznacz miejsca zerowe, punkt przecięcia z osią OY, zbiór wartości.
Podaj liczbę rozwiązań f(x)=m w zależności od parametru m.
1) f(x)= |2+3ˣ⁻¹| (podpunkt 1 i 2 są w modułach)
2) f(x)= |3 − 9/3ˣ|
3) f(x)= −2ˣ⁻¹ −1
14 kwi 19:53
janek191:

1) Dla x ∊ ℛ jest f(x) > 0 − brak miejsc zerowych.
| | 1 | | 1 | |
x = 0 to f(0) = 2 + |
| = 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
P = (0 , 2 |
| ) − punkt przecięcia osi OY |
| | 3 | |
ZW = ( 2, +
∞)
Dla m < 2 brak rozwiązań f(x) = m
Dla m > 2 jedno rozwiązanie f(x) = m
15 kwi 17:41