indukcja
Meg: proszę o pomoc z indukcją

proste przykłądy umiem ale już te z podzielnością są nie na moją
głowę

1) udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 9*3
4n+1 jest podzielna przez 10.
2) udowodnić, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 4
n +5 jest podzielna przez 3
14 kwi 18:10
iteRacj@:
To jest na głowę każdego.
Na początek zapisz bazę indukcji i założenie indukcyjne dla 1/.
14 kwi 18:34
Meg: to już spr ale jak sobie rozpisuje juz dla L(n+1) to nie potrafię znaleźć miejsca /sposobu ze
jest np 10k
14 kwi 18:43
iteRacj@:
Jeśli sprawdziałe/aś dla n=1, to zapisz założenie i tezę indukcyjne. Podpowiem jak
przekształcić.
14 kwi 18:48
Słoniątko:
Niech 9*34n+1=10k , wtedy :
9*34n+4+1=9*81*34n+1=720*34n+9*34n+1=10(72*34n+k)
14 kwi 18:52
Meg: tak spr dla 1 i zapisuje tezę i założenie i później nie umiem znaleźć podzielności
dziękuję słoniątko

a dla tego podzielnego przez 3 ?
14 kwi 21:04
Słoniątko:
Niech 4
n+5=3p wówczas :
4
n+1+5=4*4
n+5=3*4
n+(4
n+5)=3(4
n+p)
14 kwi 21:20
Meg: dziękuję

dobranoc
14 kwi 21:34