.
123: oblicz, ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych, takich że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 27.
wiem że może być 3*9, 9*3 i 3*3*3 ale zadanie mam do zakodowania i nie wiem w jaki sposob to
zrobić, co zrobić głownie z tym faktem skoro wiem że mogą być tylko 3 takie liczby
14 kwi 17:34
iteRacj@:
Pozostałe (poza 3,9 i 3,3,3) cyfry w tych ośmiocyfrowych liczbach to jedynki.
Policz od nowa.
14 kwi 19:08
Eta:
| | 8! | |
33311111 |
| = .... =56 takich liczb |
| | 3!*5! | |
| | 8! | |
39111111 |
| = ...... =6*56 takich liczb |
| | 6! | |
razem: 7*56 =392 takich liczb
14 kwi 19:16