funkcja homograficzna
maciek: O pewnej funkcji homograficznej danej wzorem
ax−p+q wiadomo, że jej wykres rośnie gdy x ∈
(−
∞,−1) ∪ (−1,+
∞), zbiorem wartości jest R − {1} oraz do wykresu należy punkt (−2,3).
a. Wyznacz wzór funkcji oraz sporządź jej wykres.
b. Dla jakich argumentów x funkcja przyjmuje wartości niedodatnie.
c. Rozwiąż nierówność f(x) > f(x+1).
d. Dla jakiej wartości parametru k, równanie f(x) =
2−kk−1 nie ma rozwiązań?
Proszę o pomoc


14 kwi 17:26
iteRacj@:

−rysunek poglądowy−
Czy na pewno był taki zapis (−
∞,−1) ∪ (−1,+
∞) ?
Dalej spróbuj sam to rozwiązać.
14 kwi 18:20
maciek: o matko, dziękuję bardzo
tak, dokładnie taki zapis
14 kwi 19:05
iteRacj@: Tam nie może być znak U.
14 kwi 19:09
maciek: no to nie wiem, pewnie chodziło o spójnik i,ale tak jest w zadaniu
asymptota pionowa: −1 to p, asymptota pozioma: 1 to q
czyli jak f(−2) = 3 to
3 = a−2−1−1 czyli a−3= 4, więc a=−12
wzór funkcji to −12x−1−1 czyli −11+xx−1
nierówność: −11+xx−1>−11+(x+1)(x+1)−1 prawdziwa dla przedziału <0,1>
z parametrem k wyszedł mi brak rozwiązań, więc chyba coś źle.
nie jestem pewny czy jest dobrze, mógłby ktoś sprawdzić?
będę bardzo wzdzięczny
14 kwi 20:59
iteRacj@:
| | 2−k | |
d/ Musisz rozwiązać równanie |
| =1 (to jedyna wartość jakiej nie przyjmuje funkcja |
| | k−1 | |
f(x)) .
14 kwi 21:13
iteRacj@:
p=−1 więc x−p=x+1
14 kwi 21:16
iteRacj@:
Dobrze napisałeś: asymptota pionowa → −1=p, asymptota pozioma → 1=q,
ale do wzoru źle podstawiłeś. Musisz poprawić wzór funkcji f(x).
14 kwi 21:21