matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Hamilton:
Jeśli z
4
= −e
i
π
2
, to jak mogę obliczyć |z|? Wiem, że gdyby to było e
iπ
, to mógłbym to zapisać jako −1, ale w takim przypadku? Dzięki
14 kwi 17:01
jc:
|z|
4
=|z
4
|=|−e
iπ/2
|=1 Dlatego |z|=1
14 kwi 17:03