Potęgi
Michał G: Jak rozwiązać coś takiego:
(x12−1)(x16−1)−1 − (x12+1)(x16+1)−1.
Powinno wyjść 26√x, ale nie wiem jak do tego dojść.
14 kwi 16:29
Leszek: Doprowadz do wspolnego mianownika : bedzie on : (3√x −1)
14 kwi 16:34
a7 : | (√x−1) | | (√x+1) | |
| − |
| = |
| (6√x−1) | | (6√x+1) | |
| | (√x−1)(6√x+1)−(√x+1)(6√x−1) | |
= |
| = |
| | (3√x−1) | |
| | 6√x5+√x−6√x−1−6√x5+√x−6√x+1 | |
= |
| = |
| | (3√x−1) | |
| | 2√x−26√x | | 26√x(3√x−1) | |
= |
| = |
| = |
| | (3√x−1) | | (3√x−1) | |
=2
6√x
14 kwi 17:06