Współrzędne wektora w bazie
Wojtas: Jak wyznaczyć współrzędne wektora v=[4,6,6,6] w bazie:
Z = { (x,y,z,t) : x − 2z −t = y − z − t } ⊂ R
4
Problem w tym,że nie wiem w jaki sposób rozwiązać równanie x − 2z −t = y − z − t aby wyznaczyć
(x,y,z,t) i przedstawić je jako wektory
14 kwi 16:16
jc: Z jest podprzestrzenią, nie bazą, więc chyba powinno być:
wyznaczyć współrzędne v w bazie przestrzeni Z.
Jednak bazy mogą być różne, więc nie bardzo wiadomo o co chodzi.
Przedstaw 4 w bazie R. 4=1*4=2*2=4*1=...
14 kwi 16:26
Satan: Czy można stąd wnioskować, że przestrzeń Z jest jednocześnie jądrem przekształcenia?
Z = { (x, y, z, t): x − y − z = 0}
Więc mamy płaszczyznę wektorów x, y, z, dla których x − y − z = 0, stąd Z < R3?
14 kwi 16:41
jc: v nie należy do Z.
14 kwi 16:48