Korzystając z kryterium d^Alamberta zbadać zbieżność szeregu:
Jake: Korzystając z kryterium dAlamberta zbadać zbieżność szeregu:
∑n=1 do ∞ (2n+3n)/(3n+4n)
wynik=e, trzeba zastosować wzór na granicę lim n→∞ (1+1/n)n ale za nic nie widzę gdzie ją
wstawić help...
14 kwi 16:09
Jake: ,
14 kwi 16:15
Satan: A jak się stosuje kryterium?
14 kwi 16:16
14 kwi 16:18
Jake: mój błąd wychodzi 3/4 nie ma żadnego e

źle spojrzałem w odpowiedzi wszystko się zgadza sorki
za fatygę
14 kwi 16:20
jc: A nie prościej bezpośrednio porównać z szeregiem geometrycznym?
| 2n+3n | |
| < (2/4)n + (3/4)n |
| 3n+4n | |
Napisałem tak, bo to daje nam lepsze oszacowanie sumy:
suma < 1 + 3 = 4.
Możesz oczywiście dzielić dwa kolejne wyrazy, tylko to nie ma nic wspólnego
z ciągiem (1+1/n)
n.
14 kwi 16:22
a7 :
| | 2n+3n | | 3n+1+4n+1 | |
limn→∞( |
| )*( |
| )= |
| | 3n+4n | | 2n+1+3n+1 | |
| | 6n*3+12n*4 | | | |
lim |
| = lim |
| =4/3 |
| | 6n*2+12n*3 | | | |
14 kwi 16:26
jc: Skąd to 12n?
an+1=(2n+1+3n+1)/(3n+1+4n+1)
an=(2n+3n)/(3n+4n)
an+1/an →3/4
14 kwi 16:57
a7 : tak, chyba coś przekombinowane
14 kwi 17:35