.
pomocy: w graniastoslupie podstawa jest kwadratem o boku dlugosci 2. przekatne scian bocznych tworza
kat o mierze 30 stopni. oblicz pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa
14 kwi 15:39
Jerzy:
Oblicz drugi bok prostokąta, którego jeden bok to 2, a przkątne tworzą kąt 30
14 kwi 16:04
Leszek: Sa to zapewne przekatne sasiednich scian bocznych wychodzace z jednego wierzcholka ? ?
Wowczas z twierdzenia cosinusow : (2√2)2 = x2 + x{2} − 2x cos 30°
x − przekatna sciany bocznej , nastepnie drugi bok sciany bocznej z tw.Pitagorasa !
14 kwi 16:08
Jerzy:
Nie jest powiedziane „przekątne sąsiednich ścian bocznych”.
14 kwi 16:11
Leszek: Czesc Jerzy , nie ma tego w tresci zadania , ale uczniowie czesto wpisuja fragmenty tresci ,
wiec tylko tak podpowiedzialem taka wersje zadania , niech uczen zrobi , taka wersja
jaka podalem jest dosc czesto w zbiorach zadan maturalnych o profilu podstawowym !
14 kwi 16:14
pomocy: jest to zadanie z rozszerzenia, i napisałem całe zadanie bez pominiętego żadnego fragmentu
14 kwi 16:22
Leszek: Tak , w profilu podstawowym nie ma tw.cosinusow
14 kwi 16:23
pomocy: jak wykorzystac to tw cosinusów? bo nie wiem

/
14 kwi 17:15
Mila:

1)
W ΔAOB:
2
2=x
2+x
2−2x*x cos30
o
| | √3 | |
4=2x2−2x2* |
| ⇔4=2x2−x2√3 |
| | 2 | |
x
2*(2−
√3)=4 /*(2+
√3) ⇔x
2*(4−3)=4*(2+
√3)
x
2=4*(2+
√3)
2)
| | |AB1|*|BA1| | | 2x*2x | | 1 | |
PABB1A1= |
| *sin30o= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P
ABB1A1=x
2=4*(2+
√3)
3)
P
c=2*2
2+4*4*(2+
√3)=8+16(2+
√3)
dokończ
14 kwi 20:58