.
maturzysta: Dana jest funkcja f(x)=5x−8. Rozwiąż równanie f(f(x))=2x+2954
w jaki sposob zrobic takie zadanie?
14 kwi 14:13
14 kwi 14:16
Jerzy:
5*(5x − 8) − 8 = 2x + 2954
14 kwi 14:48
warda: f(5x−8)=2x+2954
mi sie wydaje, ze trzeba tu wykorzystac powinowactwo wzgledem osi OY a nastepnie translacje
14 kwi 15:22
Jerzy:
Trzeba rozwiązać równanie pierwszego stopnia z jedną niewiadomą (14:48)
14 kwi 15:26
Eta:
Może jeszcze scałkować
14 kwi 15:26
Jerzy:
Całkowanie na końcu zgodnie z kolejnością wykonywania działań: różniczkowanie , całkowanie
14 kwi 15:31
warda: no to jak wiecie lepiej to chociaz wytlumaczcie mu dlaczego robicie tak a nie inaczej bo pewnie
polowa z tutaj piszacych pytajacych nie chce gotowcow tylko czegos sie dowiedziec, dlaczego
tak to sie robi a nie inaczej
14 kwi 17:26
Jerzy:
Argumentem nowej funkcji jest 5x − 8
14 kwi 17:34