Srednia predkosc
6latek: Punkt porusza sie od punktu A do punktu C z predkoscia v
1
Dalej od punktu C do punktu B z predkoscia v
2 .
Czy srednia predkosc na drodze ACB jest zawsze srednia arytmetyczna predkosci v
1 i v
2
| | v1+v2 | |
Srednia arytmetyczna predkosci to |
| |
| | 2 | |
| | v1*t1+v2*t2 | |
Natomiast srednia predkosc vsr= |
| |
| | t1+t2 | |
Mam w rozwiazaniu ze nie sa rowne
Dlaczego ? Moglby ktos wytlumaczyc ?
14 kwi 11:55
a7: bo czas z punktu A do punktu C i od punktu B nie zawsze jest ten sam
14 kwi 12:00
zys:
tylko jesli czasy posuszania się z v1 i v2 są takie same
14 kwi 12:00
a7: tzn jakby czas pokonywania obydwu odcinków był ten sam to średnie byłyby równe, a jeśli nie
wiadomo jaki jest czas i np 100 km/h przez 1 h i 120 km/h przez 5 godzin to widać, że nie będą
równe
14 kwi 12:02
6latek: dzien dobry

Jasne . Dziekuje .
14 kwi 12:02
a7: Dzień dobry
14 kwi 12:07
zys:
... "krańcowy" przykład zadanka:
odcinek trasy o długości 20 km jedziesz z prędkością średnią 20 km/h.
Z jaką prędkością srednia musisz pokonywać drogę powrotną aby średnia prędkość całej trasy
wyniosła 40 km/h?
14 kwi 12:18
an: Srednia prędkość
| | Scałkowita | |
Vś= |
| |
| | tcałkowite | |
| | ∑Scząstkowe | |
Vś= |
| |
| | ∑tcząstkowe | |
Popatrz tak . Masz przebyć 100km 1 km jedziesz samochodem 100km/h pozostałe
idziesz na piechotę 6km/h to jaka średnia, a sprowadzając do kompletnego absurdu
jeżeli teoretycznie tylko 1mm samochodem to co
14 kwi 12:19
Jerzy:
Cześć
małolat 
Prędkość średnia nie jest średnią arytmetyczną prędkości na
poszczególnych odcinkach trasy, tylko ilorazem przebytej drogi prze czas jej pokonania.
14 kwi 12:24
Leszek: Kolego @an , drugi wzor moze wprowadzic w blad , poniewaz co to jest ∑tczastkowe ? ?
Czy tu uwzgledniasz czas spoczynku , jezeli tak to dobrze , ale to jest wowczas czas
calkowity od mometu poczatkowego az do konca opisanego problemu !
14 kwi 12:27
6latek: Dziekuje i Witam
14 kwi 13:36