Liczby zespolone
Hamilton: Hej, mam trudności z liczbami zespolonymi:
Rozwiąż równanie, rozwiązanie zapisz w postaci wykładniczej
z
4 = (1−i)
4
Wiem, że będą 4 rozwiązania.
Rozpiszę (1−i)
4
| | √2 | | √2 | | 7π | |
|z| = √2, cosφ= |
| , sinφ= − |
| , więc φ= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Postać wykładnicza to z=|z|e
iφ
Więc (1−i)
4 =
√2e
i*7π4
Co należy teraz zrobić? Co się dzieje z wyrazem z
4, które zostało po lewej równania, zapominam
o nim?
Jaki jest wzór na pierwiastki równania z postaci wykładniczej? |z|
ne
inφ, czy
n√|n|e
iφ+2kπn? Jak to ugryźć?
Dzięki za pomoc
14 kwi 10:56
jc:
z4 = (1−i)4
z= (1−i), −(1−i), i(1−i), −i(1−i)
14 kwi 10:58
Hamilton: chyba nie złapałem
14 kwi 11:01
Słoniątko:
wykorzystano fakt że pierwiastkami 4 stopnia z jedynki są 1,−1,i.−i
14 kwi 11:01
Hamilton: Moglibyście proszę wytłumaczyć jak do tego doszło?
Gdybym chciał zapisać z4=(1−i)4, to mógłbym to też przedstawić:
z = 4√(1−i)4, więc z = 1−i, ale skąd reszta wyników?
14 kwi 12:26
Słoniątko:
PW takie rzeczy lubi tłumaczyć może tu zajrzy

albo dobra

idzie to jakoś tak
| | z | | z | | z | | z | |
stąd |
| =1 lub |
| =−1 lub |
| =i lub |
| =−i |
| | 1−i | | 1−i | | 1−i | | 1−i | |
14 kwi 14:13