System liczenia
6latek: Mam nastepne twierdzenie :
Dla kazdej liczby naturalnej n i kazdej liczby naturalnej k>1 istnieja takie liczby a0, a1
,a2,.....as ze dla i=0,1,2,.....s sa spelnione warunki
ai∊NU{0}i ai<k oraz
(1) n= asks+as−1ks−1+...... a2k2+a1k+a0
O liczbie naturallnej n ktora zostala przedstawiona w postaci (1) mowimy ze jest zapisana
w systemie liczenia o podstawie k przy czym as, as−1 ......,a2,a1,a0 sa jej kolejnymi
cyframi w tym zapisie
Pewnie bede musial skorzystac z tego tweirdzenia do tego zadania
Tresc
Pewna liczba zapisana w systemie piatkowym ma posatc xyz(5)
Ta sama liczba zapisana w siodemkowym systemie liczenia ma postac zyx(7)
Co to za liczba ?
13 kwi 23:21
6latek: ta liczba moze byc liczba dwucyfrowa w systemie dziesiatkowym bo w przykladzie do tego
twierdzenia mam zapisana liczbe n=27 dla k=5
27=1*52+0*5+2= (102)5 (wiec mamy 3 cyfry x,y z
Zadanie to oznaczone jest jako trudne
13 kwi 23:34
Adamm:
z zadania
x, y, z<5
x, z ≠ 0
25x+5y+z = 49z+7y+x
12x = 24z+y
stąd y jest parzyste, więc y∊{0, 2, 4}
y = 0, to
x = 2z<5 ⇒ z∊{1, 2}
y = 2, to
6x = 12z+1, sprzeczność
y = 4, to
3x = 6z+1, sprzeczność
(x, y, z)∊{(2, 0, 1), (4, 0, 2)}
14 kwi 00:20
Adamm:
prościej
z zadania x, y, z<5
x, z ≠ 0
25x+5y+z = 49z+7y+x
12x = 24z+y
stąd y jest podzielne przez 12, więc y = 0
wtedy x = 2z < 5 więc z∊{1, 2}
więc mamy (2, 0, 1) i (4, 0, 2)
14 kwi 00:22
6latek: dziekuje

dzisiaj juz jest bardzo pozno .Nalezy polozyc sie spac i dopiero potem sie nad tym zastanowic
Dobranoc .Pozniej dopytam .
14 kwi 00:31
6latek: To ze taka postac liczby
25x+5y+z i takze 49z+7y+x to rozumiem
24x= 48z+2y ?:(2)
12x= 24z+y
Stad y jest podzielne przez 12i dlaczego wiec y=0 ?
Jeszcze dlaczego x,y,z <5 ?
A nie moze <7 ?
16 kwi 18:58
ABC:
6latek w układzie piątkowym mamy tylko cyfry 0,1,2,3,4 dlatego x,y,z<5
16 kwi 19:01
ABC:
z tego samego powodu y=0 , spośród 0,1,2,3,4 tylko 0 jest podzielne przez 12
16 kwi 19:03
6latek: Czesc

To juz na drugie pytanie odpowiedz znam
Ale przeciez 1,2,3,4, tez jest podzielne przez 12 .
16 kwi 19:07
6latek: Rowniez dlaczego y jest podzielne przez 12 ?
16 kwi 19:08
ABC:
oj mistrzu dzisiaj chyba nie w formie

1) odwrotnie − 12 jest podzielne przez 1,2,3,4
2) 12x=24z+ y
lewa strona jest podzielna przez 12, pierwszy składnik prawej też , więc.... ?
16 kwi 19:12
fuerta: 6latek nie ucz sie zadań na pamiec
16 kwi 19:21
6latek: wiec y musi byc podzielny przez 12
No dobrze .
12x=24z+0
12x=24z
x=2z
Przy warunku ze 2z<5 czyli z∊{1,2}
Stad (201)5 lub (402)7
16 kwi 19:26
6latek: Dopytuje bo probuje to zrozumiec ,
16 kwi 19:27
ABC:
nie
(102)7=(201)5 obie liczby to dziesiątkowe 51
lub
(204)7=(402)5 obie liczby to dziesiątkowe 102
16 kwi 19:32
ABC:
zaczynając jako dorosły ciężko to zrozumieć , ja szedłem eksperymentalnym programem i miałem
to w 3 klasie podstawówki
16 kwi 19:34
6latek: Tak Ty dobrze napisales
16 kwi 19:42