Twierdzenie
6latek: Mam twierdzenie
1) (a b,n ∊C i nIa i nIb))⇒nI(a+b)
2) (a, b,n ∊C i nIa lub nIb )) ⇒ nIa*b
3) (a,b,n∊C i a n sa wzglednie pierwsze i nIab)⇒nIb
Moglby ktos pokazac zastosowanie tego twierdzenia na konktertnych zadaniach , przykladach
13 kwi 21:53
Adamm:
Szczególną wartość ma punkt 3).
13 kwi 22:02
Adamm:
Zastosowanie jest takie.
Za pomocą podpunktu 3) można wykazać, że jeśli n jest dowolną liczbą naturalną,
to n = p1α1*...*pnαn, gdzie p1, ..., pn to różne liczby pierwsze,
a α1, ..., αn są liczbami naturalnymi ≥ 1
13 kwi 22:04
Adamm:
Jest to tak zwane podstawowe twierdzenie arytmetyki, i odgrywa ważną rolę.
13 kwi 22:05
Adamm:
to jest, gdzie n jest dowolną liczbą naturalną ≥ 2
13 kwi 22:05
6latek: WItam

Tyle sie opisales a ja sluchalem Watersa . Pokazal bys to na przykladach
Oczywiscie nie musi byc koniecznie dzisiaj .
13 kwi 22:09
Adamm:
Np. weźmy 36.
Niech p będzie liczbą pierwszą, i p|36.
Wiadomo, że 36 = 4*9.
Jeśli p = 2, to koniec.
Jeśli p ≠ 2, to p musi być względnie pierwsze z 2.
Wtedy p jest względnie pierwsze z 4, więc z podpunktu 3)
p|4*9 ⇒ p|9
Dalej, 9 = 3*3.
Jeśli p|3*3, i p = 3, to koniec.
Załóżmy że p ≠ 3. Wtedy ponieważ p jest względnie pierwsze z 3,
p|3*3 ⇒ p|3*1 ⇒ p|1
Ale wtedy musiałoby być p = 1, a to nie jest liczba pierwsza!
Więc właśnie wykazaliśmy, że jedyne liczby pierwsze dzielące 36, to 3 oraz 2.
13 kwi 22:28
Adamm:
Trudno było coś wymyślić, ale jakoś się udało.
13 kwi 22:28
Adamm:
Wiem, głupi przykład, ale to raczej nie ma żadnego praktycznego zastosowania.
13 kwi 22:32
6latek: Bardzo Ci dziekuje

Teraz to ladnie przetrawic i bedzie dobrze
Nastepne za co muszse sie wziac to NWDi NWW
Tam tez byl taki wzor a*b=NWD(ab)*NWW(ab)
13 kwi 22:36
6latek: To nic
Adamm
Ale jest za co sie chwycic
13 kwi 22:38