Ekstrema warunkowe i funkcja Lagrange'a
Mateusz: Hejka, mam takie zadanie
znaleźć wartości największe i najmniejsze funkcji:
f(x,y)=x2y(4−x−y) na trójkącie, którego boki leżą na prostych x=0, y=0,x+y=6
Mój wykładowca uczył mnie, by przy ekstremach warunkowych układać funkcję Lagrange'a.
Czy ktoś mógłby mi wskazać jak ułożyć tę funkcję dla tego trójkąta?
13 kwi 21:25
Leszek: Tu nie ma zadnego warunku , rozwiazujesz jak dla funkcji f(x,y) i sprawdzasz w obszarze
trojkata , a dodatkowo na jego brzegach dla x = 0 , y = 0, oraz y = −x +6
13 kwi 21:40
Mateusz: No to jak sprawdzić to na brzegach?
13 kwi 23:17
Leszek: Podstawiasz do funkcji f(x,y) to co Ci napisalem i masz funkcje jednej zmiennej i
badasz jej ekstrema !
Czyli f(0,y) = 0
f(x,0) = 0
f(x) = x2(−x+6)(4− x −(−x+6))= ......
14 kwi 12:56