Rozwiązać układy równań
Marcelina : Mam problem z 3 równaniami równań:
1. Tu mi wychodzi że jest jedno rozwiązanie x=0 i y=0
2x=y
2
2. Z tym nie wiem co zrobić
3. Z tym też nie wiem co zrobić
Proszę o pomoc
13 kwi 21:24
Marcelina : * układami równań
13 kwi 21:25
Leszek: 3) xy−x =0⇔x(y−1) = 0⇒ x=0 lub y=1 i podstaw do pierwszego : 2x +3y2 −6y = 0 ⇒ ..........
13 kwi 21:32
Leszek: 2) metada podstawiania : y = 1/x2 i x≠0 , czyli − x4 + x= 0 ⇒ x= .....
13 kwi 21:35
Marcelina : do 3 podstawić tylko x lub y ?
13 kwi 21:37
Marcelina : 3. podstawiłam x wyszło y=0 v y=2
13 kwi 21:39
Leszek: 3)
Podstawiasz x= 0 i oblicz y , nastepnie podstawiasz y = 1 i oblicz x
13 kwi 21:43
Marcelina : | | ⎧ | y=0 | |
| dla 2) dwa rozwiązania: | ⎩ | x=0 |
|
| | ⎧ | x=0 | |
| dla 3) dwa rozwiązania: | ⎩ | y=0 |
|
13 kwi 21:50
Marcelina : dobrze, źle ?
13 kwi 22:09
Marcelina : ponawiam pytanie dobre te rozwiązania są czy źle ?
14 kwi 10:04
jc:
3x2+6y=0
6x−3y2=0
2y=−x2
2x=y2
x=y=0 lub x=2, y=−2
−−−−−−−−−
y −1/x2=0
−1/y2+x=0
yx2=1
xy2=1
mnożymy stronami
(xy)3=1, xy=1
Wracamy do układu i widzimy, że x=y=1.
−−−−−−−−−−−−−
2x+3y2−6y=0
6xy−6x=0
2x+3y2−6y=0
xy=x
x=0, y2=2y, y=0 lub y=2
x≠0, y=1, 2x−3=0, x=3/2.
−−−−
W ostatnim układzie zgubiło się rozwiązanie x=0, y=2.
14 kwi 10:55
jc: Nie zgubiło się, tylko w jednym miejscu zostało wymienione, a w drugim już nie.
14 kwi 10:56
Marcelina : a skąd w pierwszym przykładzie rozwiązanie x=2, y=−2 ?
14 kwi 12:11
Marcelina : bo nie widze jak to wyszło
14 kwi 12:30
Leszek: @Marcelina w pierwszym swoim rozwiazaniu z dnia 13.04 popelnilac blad , poniewaz
wyznaczasz : x= y2/2 z jednego rownania i podstawiasz do tego samego
rownania , a powinnac podstawic do drugiego rownania czyli do : x2 + 2y = 0 ⇒ x= 2 ,
y= − 2
14 kwi 12:42
YardBird: ok teraz widzę to rozwiązanie z x=2 i y=− 2, ale nie widzę z x=y=0
14 kwi 13:08
Marcela: właśnie ja też już się pogubiłam, a jak te 0 wyliczyć ?
14 kwi 13:11