Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a_n jeśli:
s: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an jeśli:
a) an= √ n3−1 n+6
b) an= (√9n3+7+2n+3√n+1)/(n√n+5n+6√n+3)
c) an= 3√n2+n+5 / 5√n4+3n3−n+1
d) an= (√n2+1 + √n2+7) / (√4n2+3+√4n2+5)
13 kwi 20:55
janek191:
| | √n3 − 1 | | √n − 1n2 | |
a) an = |
| = |
| |
| | n + 6 | | 1 + 6n | |
lim a
n = +
∞
n→
∞
13 kwi 21:00
piotr: b) =3
c) =0
13 kwi 21:11
Leszek: d) wylacz n z kazdego pierwiastka i otrzymasz
| √ 1 + 1/n2 + √ 1+7/n2 | |
| |
| {√ 4 +3/n2 + √ 4+ 5/n2} | |
13 kwi 21:19