/
#62;#62;: Dzieci budują szałas w kształcie ostrosłupa o podstawie trójkąta równobocznego. oblicz ile
materiału potrzebują na pokrycie "dachu" szałasu jeżeli wysokość szalasu jest równa 2m a kąt
nachylenia ściany bocznej do podstawy jest równy 60 stopni.
13 kwi 20:09
#62;#62;:
13 kwi 21:53
#62;#62;: pomoze ktoś?
14 kwi 14:15
warda:
14 kwi 14:21
warda: x=60^
SO=2m
Oblicz z własności trójkąta 90,60,30 ile wynosi OM (czyli 1/3 wysokości podstawy) oraz SM
(wysokość ściany bocznej)
Jak będziesz wiedzieć ile wynosi OM, to znając własności trójkąta równobocznego będziesz też
wiedzieć ile wynosi AB
A jak będziesz znać AB i wysokosc SM to obliczysz pole powierzchni jednej ze ścian bocznych.
Masz policzyć pole powierzchni bocznej, czyli dokładnie 3 takie ściany, są one takie same bo
jest to ostrosłup prawidłowy.
14 kwi 14:25
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę ( w trójkąt równoboczny)
h
b=2r , r=0,5 hb=...
Pb −− powierzchnia "dachu"
| | 1 | |
Pb= 3* |
| *2r√3*hb=....... |
| | 2 | |
14 kwi 14:26
maturka: Dziękuje
14 kwi 14:33