liczby zespolone
Hamilton: Dzień dobry, mam taki problem z liczbami zespolonymi:
muszę obliczyć: |z−1| + z(sprzężone) = 3
W jaki sposób należy rozpisać |z−1|? Wiem, że |z| = √x2 + y2, zatem |z−1| = √(z−1)2?
Jeśli tak, to pod pierwiastkiem wychodzi dużo wyrażeń po zamianie z=x+yi, w jaki sposób można
to rozwiązać?
Dzięki za pomoc
13 kwi 19:45
Leszek: | z −1 | = √ ( x−1)2 + y2
13 kwi 20:46
piotr: z równania wynika, że Im(z)=0, mamy więc:
|x−1|+x=3
⇒
x=2
13 kwi 20:47
PW: Najważniejsze jest rozsądne spojrzenie na problem, nie trzeba się rzucać na rozwiązanie jak
szczerbaty na suchary.
Popatrz −
z̵̅ = 3 − |z−1|
− prawa strona jest liczbą rzeczywistą, a więc z̵̅ też
I po robocie, jest to równanie z niewiadomą rzeczywistą 'z'.
13 kwi 20:54
PW: O,
piotr był szybszy
13 kwi 20:55