Dany jest nieskończony ciąg geometryczny o wyrazach różnych od zera
Mati: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny o wyrazach różnych od zera, którego suma wszystkich
wyrazów jest dziewięciokrotnie większa od sumy jego wyrazów o numerach parzystych. Oblicz
iloraz
tego ciągu. Zakoduj kolejno pierwsze trzy cyfry po przecinku otrzymanego wyniku.
13 kwi 18:37
Eta:
| a | | aq | |
| =9* |
| ⇒ ............. q=1/8 |
| 1−q | | 1−q2 | |
|1|2|5|
13 kwi 19:50
Mati: Wyjaśnisz te obliczenia bo niezbyt rozumiem?
14 kwi 07:44
Eta:
Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu zbieżnego
| | a | |
a+aq+aq2+aq3+..... |q|<1 to S= |
| |
| | 1−q | |
aq+aq
3+aq
5+..... suma wyrazów o numerach parzystych |q
2|<1
14 kwi 13:16
Mati: Ok. Co z tą ostatnią linijką, coś podstawiałaś za "a" że ci wyszło "q" ?
14 kwi 13:53
Eta:
Z treści zadania a≠0 możesz równanie podzielić przez a
i 1−q2=(1−q)(1+q)
potrafisz rozwiązać takie równanie ?
q=.....
14 kwi 13:58