Pomocy, bo się zamotałam na najprostszym zadaniu chyba.. Oblicz granicę:
somarita: x→5(lewostronnie)
13 kwi 18:24
somarita: wyszło mi +∞ a w odpowiedzi jest −∞ i nie wiem czy to blad w ksiazce czy ja błednie to zrobiłam
13 kwi 18:27
Leszek: podstaw : x= 5−1/n
| | −1−1/n | |
Wowczas lim |
| = lim (−n−1) → −∞ |
| | 1/n | |
13 kwi 21:27
Jerzy:
A co tu podstawiać ?
| | 5 − 6 | | −1 | |
= lim [ |
| ] = [ |
| ] = − ∞ |
| | 5 − 5 | | 0+ | |
13 kwi 21:38
somarita: Jerzy robiąc tak jak Ty to masz błąd gdyż powinno być 0− wtedy wychodzi +∞ bo x→5− tylko
wczesnije zle zapisalam
14 kwi 11:53
Jerzy:
Narysuj prostą y = −x + 5 i zobacz, po jakich wartościach y zmierza do zera,
gdy x zmierza do 5 z lewej strony.
14 kwi 12:06
somarita: Jerzy bardzo dziękuję za wyjaśnienie, w szkole uczyli inaczej, dlatego takie wnioski
wyciągnęłam
14 kwi 12:11
Jerzy:
Grunt,że zrozumiałaś
14 kwi 12:12
Leszek: @Somarita , proponuje podana metode podstawiania , jest bardzo skuteczna w wielu
przypadkach ,
np.
granica obustronna :
x→2
− , x= 2 −1/n , dla n →
∞
| | 5−1/n | |
lim |
| = lim ( −5n+1) = − ∞ |
| | −1/n | |
Analogicznie dla x →2
+ , x = 2 +1/n , dla n →
∞
14 kwi 12:21
Satan: Tak dodam od siebie metodę wizualizacji:
Skoro x → 5
−, to znaczy, że x jest troszkę mniejszy od 5, więc można to zapisać w taki
sposób 5 − 4.(9) > 0, więc mamy ostatecznie 0
+
To tak wyjaśnione bez rysowania
14 kwi 12:21
Satan: Leszek, ta metoda ma jakąś nazwę? Nigdy nie stosowałem, ani nie widziałem, a chętnie się co
nieco dowiem.
14 kwi 12:22
Leszek: Tak , jest to metoda Heinego ! Poczytaj w wikipedii !
14 kwi 12:29
Satan: Okej, dziękuję pięknie
14 kwi 12:30