Macierz przekształcenia
Elena: a) Przekształcenie T ma w bazie B = {v1, v2, v3} macierz:
A = [ 1 2 3 / 4 5 6 / 1 1 0 ]
Znaleźć macierz tego przekształcenia w bazie B′ = {2v1, v2 + v3, −v1 + 2v2 − v3}.
Czy można wyznaczyć macierz tego przekształcenia korzystając z wzoru : A' = P
−1 * A * P
gdzie P będzie macierzą przejścia z bazy B do B' czyli [ 2 0 0 / 0 1 1 / −1 2 −1 ] ?
Wiem,że istnieje jeszcze wzór: A' = Q
−1 * A * P gdzie Q oraz P też są macierzami przejścia z
bazy starej do nowej,z tym,że P byłoby wtedy macierzą utworzoną z bazy B ,a Q macierzą z bazy
B'.Problem w tym,że nie wiem w jakich sytuacjach używa się którego wzoru
13 kwi 17:48
Satan: Nie można, bo nawet trzeba
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Wyznaczasz macierz przejścia, a potem to tylko działania na
macierzach.
14 kwi 12:08
Satan: A co do drugiego wzoru − nie wiem, o co chodzi. Z opisu wynika, że obie są macierzami przejścia
z bazy starej do nowej, to jest są postaci mB'B(id), a więc są równe.
14 kwi 12:16
Elena: Tylko gdy robię różnymi wzorami wychodzi inna macierz,stąd moje wątpliwości czy w
przekształceniach trzeba uwzględniać we wzorze także macierz utworzoną z wektorów z bazy B.
14 kwi 14:03
Satan: Jakimi innymi wzorami? Wzór jest jeden.
Mamy mBB(F)
Wiemy, że mBB(F) = mBB'(id)*mB'B'(F)*mB'B(id)
Ty szukasz macierzy mB'B'(F), czyli mnożymy odpowiednie strony przez odpowiednie macierze
korzystając z tego, że:
(mBB'(id))−1 = mB'B(id)
Nie wiem, jaki inny wzór znasz, więc możesz go tu napisać, bym mógł to zweryfikować.
14 kwi 14:24
Elena: Chodzi mi tylko o to czy w zadaniach gdzie mam wyznaczyć macierz przejścia muszę też uwzględnić
macierz utworzoną z bazy B? Bo we wzorze który podałeś uwzględniona jest tylko macierz z B'.
14 kwi 14:37
Satan: Przecież tutaj jest uwzględniona macierz m
BB(F).
Mamy podaną macierz m
BB(F) i szukamy m
B'B'(F). Najlepiej napisz tu swoje
rozwiązanie, bo nie bardzo wiem, o co Ci w tym momencie chodzi i się nie dogadamy w taki
sposób
![emotka](emots/1/mruga.gif)
A co do macierzy przejścia: tworzysz jedną, a drugą macierz przejścia wyliczasz poprzez
operacje odwrotności.
14 kwi 14:44
Elena: Ok to najproście
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
z którego wzoru korzystam?
A' = P
−1 * A * P
A' = [ 2 0 0 / 0 1 1 / −1 2 −1 ]
−1 * [ 1 2 3 / 4 5 6 / 1 1 0 ] * [ 2 0 0 / 0 1 1 / −1 2
−1 ]
czy
A' = Q−1 * A * P
A' = [ 2 0 0 / 0 1 1 / −1 2 −1 ]
−1 * [ 1 2 3 / 4 5 6 / 1 1 0 ] * [ 1 0 0 / 0 1 0 / 0
0 1 ]
tylko tutaj Q jest macierzą z B' a P macierzą z B.
(wektory w macierzy zapisywałam pionowo)
14 kwi 15:49
Satan: A, tu tkwi szkopuł. Tylko ten pierwszy wzór jest poprawny. Jeśli zwrócisz uwagę, to zauważysz,
że w drugim wzorze macierz P jest macierzą identycznościową. Wobec tego otrzymujemy:
A' = Q
−1*A
Dlatego tworzenie macierzy przejścia z bazy B do B jest bez sensu
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Dlaczego? Bo zawsze otrzymamy macierz identycznościową.
14 kwi 16:10
Elena: Chyba już zrozumiałam,tutaj w tym zadaniu mamy przekształcenie liniowe T: V → V i dlatego ten
wzór A' = P−1 * A * P jest poprawny,ale gdy np. przekształceniem będzie T: U → V to
korzystamy z
A' = Q−1 * A * P ( i wtedy Q jest macierzą z V a P z U) tak?
14 kwi 16:11
Satan: Nie. Zobacz, co napisałem: macierz przejścia to przejście z jednej bazy, do drugiej.
Odwzorowanie id obdywa się tylko z z jednej przestrzeni do tej samej przestrzeni.
Czyli id: V → V. Niemożliwa jest identyczność np. z R
2 do R
3.
Właśnie dlatego nazywa się to macierzą przejścia, w domyśle z bazy do bazy. Nie wiem, czy
istnieją macierze przejścia z jednej przestrzeni do drugiej, innej
14 kwi 16:24
Satan: Uczyli Cię jak rozpoznać, czy dobrze napisałaś macierze typu mAB = ...?
14 kwi 16:26
Satan: A, zapiszę.
No więc sprawdzamy poprawność zapisu skracając bazy po przekątnej od góry, w dół, to jest:
m
B'B'(F) = m
B'B(id)*m
BB(F)*m
BB'(id)
I skracamy teraz bazy: z pierwszej macierzy B górne z B dolnym środkowej macierzy. A potem B
górne z środkowej macierzy z B dolnym z ostatniej macierzy.
| B | | B | | B' | | B' | |
Czyli tak obrazowo: |
| * |
| * |
| = |
| |
| B' | | B | | B | | B' | |
Mam nadzieję, że to jest jasne
14 kwi 16:34
Elena: np. takie zadanie:
L: U → V
L: R3 → R2, L(x,y,z)=(x−y,y−z)
u1=(1,2,2) , u2=(1,1,1) , u3=(1,1,2)
v1=(1,1) , v2=(1,0)
i tutaj ten wzór A' = Q−1 * A * P się sprawdza bo Q będzie macierzą z V a P macierzą z
U,natomiast macierz A = [ 1 0 / −1 1 / 0 −1 ]
więc A' = [ 1 1 / 1 0 ] −1 * [ 1 0 / −1 1 / 0 −1 ] * [ 1 2 2 / 1 1 1 / 1 1 2 ]
14 kwi 16:39
Satan: Ale dlaczego zapisujesz, że kolumnami macierzy Q−1 są wektory v1, v2?
Napisz mi wzory tych macierzy w postaci mbaza1baza2(przekształcenie)
14 kwi 16:47
Elena: Właśnie nie potrafię w inny sposób tego zapisać.. Dlaczego taki zapis jest niepoprawny?
14 kwi 17:46
Satan: A czym ogółem jest taka macierz? Czym jest zapisanie wektora w bazie? Co otrzymujemy? To jest
ważne wiedzieć, co się robi.
14 kwi 17:58